Raku stoken

Leuke twee daagse workshop.


Omschrijving:

De Raku stooktechniek is van oorsprong Japans. De gebruiksvoorwerpen die nodig waren voor de traditionele theeceremonie moesten op een zo natuurlijk mogelijke wijze ontstaan.

De oven wordt opgestookt tot een temperatuur is bereikt waarop het glazuur op het werk is gesmolten. Deze temperatuur ligt tussen de 950 en 1050 graden. Op het moment dat het glazuur gesmolten is - het werk ziet er dan glanzend en nat uit - wordt de oven geopend. Het werk wordt met een stevige tang uit de oven gehaald en vervolgens in een gereedstaande metalen ton met zaagsel, hooi of stro gelegd. De reactie (zuurstof onttrekking) ontstaat omdat het gloeiend hete werk het hooi in brand zet. Door de ton direkt af te sluiten met een deksel wordt het zaagsel door zuurstoftekort gesmoord. Na ongeveer 15 à 20 minuten wordt het werk uit de zaagsel ton gehaald en in een waterbak afgekoeld en daarna worden roet en stro er afgepoetst. De barstjes in het glazuur (craquelé) ontstaan door de grote temperatuurwisseling en worden door het zuurstoftekort zwart, evenals de ongeglazuurde delen.

Deze workshop bestaat uit twee delen:

Op de eerste dag maak je twee schalen, vazen of een mooi beeld, van klei.
Op de tweede dag gaan we glazuren en het opstoken tot 1000 graden in een gas oven.
Als het de temperatuur bereikt heeft dan doen we het werk in een houtton waar de rook in het werk gaat trekken en waarna er een prachtig product uit voort komt.
De beide dagen zijn geheel verzorgd met lunch en drinken (evt. aan te vullen met een glaasje wijn of prosecco). De uitgebreide lunch wordt verzorgd door onze vaste cateraar "Little Cheffie". Neem ook eens een kijkje op de site van Little Cheffie! Met alle (di)eetwensen wordt rekening gehouden.Prijs: € 120,00 p.p.
Categorie: Raku stoken

HEB JE EEN VRAAG OVER DEZE WORKSHOP? BEL: 06-28406594